Thursday, 2024-03-28, 2:42 PM
Selam alejkum i Ehlen ve Sehlen na nas web-sajt.
Glavna Strana Registracija Prijava
EHLEN VE SEHLEN, Guest · RSS
Glavni izbornik
Tag Board
Statistika

Trenutno online: 1
Nasi Gosti 1
Korisnici 0
Login form
99 Allahovi imena
Citati Qur ana
Countdown.
Prayer Times
 
Glavna Strana » 2010 » January » 24 » Bošnjaci uznemireni nacionalističkim naljepnicama
5:00 AM
Bošnjaci uznemireni nacionalističkim naljepnicama

2009.: Najsmrtonosnija godina za afganistanske civile

E-mail Ispis PDF

Minber.ba - Broj civila koji su poginuli u ratnim dejstvima u Afganistanu je prošle godine dostigao cifru od 2.412 žrtava, najveći broj od invazije amerčkih snaga 2001. godine, izjavili su dužnosnici Ujedinjenih Nacija.

Izvještaj misije UN-a za Afganistan je ukazao na intenzitet i proširenje oružanog konflikta koji je također bio najsmrtonosniji do sada i za strane snage sa 520 žrtava.

U izvještaju se navodi da je 70% civilnih žrtava uzrokovano napadima talibana, dok su 25% uzrokovani napadima stranih trupa, kao i domaćih snaga vlade Afganistana.

Ostalih 135 civilnih žrtava je poginulo u incidentima koji nisu vezani za strane koje vode rat, naveo je UN.

Pretjerana upotreba sile

UN je došao do zaključka da je većina žrtava posljedica zračnih napada, kao i racija na tlu, od strane državnih snaga i stranih trupa.

"U ovim operacijama se upotrebljavala pretjerana sila, uništavana je imovina, kao i vrijeđanja na osnovu nacionalnosti i kulture, a posebno se citira nasilje nad ženama," navodi se u izvještaju.

Također se navodi promjena u strukturi NATO komande, što je doprinijelo smanjenju broja civilnih žrtava uzrokovanih od strane snaga koalicije.

Američki general Stanley McChrystal, komadant stranih snaga u Afganistanu, je uspio umanjiti civilne žrtve i ozlijede nedužnih civila sa svojom kontra strategijom, u kojoj je umanjio napade iz zraka, kao jedan od pomagala u postizanju svog cilja.

U UN-ovom izvještaju se navodi da je promjena u strukturi komande NATO-a doprinijela donošenju specifičnih koraka da se umanje gubici civila i da se nova taktička direktiva sprovede u djelo kako bi, također, umanjili broj žrtava u nevojnim djelovanjima.

Civilne žrtve su veliki izvor tenzija između afganistanske vlade Hamida Karzaia i međunarodnih snaga u borbi protiv pobunjenika.

Skorašnji incidenti, kao što je bio napad u kojem je poginulo 10 civila, od kojih je osmero njih tinejdžera, u provinciji Kunar, koji je bio rezultat planirane nevojne akcije od strane američkih snaga, su uzrokovali proteste Afganistanaca na ulicama u kojima su negodovali prisutnost stranih trupa.

(El-Džezira)

Attachments: Image 1
Views: 1147 | Added by: w3bm@st3r | Tags: besplatno | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Copyright MyCorp © 2024 Na ovom web-sajtu se nalazi dokumentacija sa islamski stranica
Sajt Pretraga
Sat
Kalendar
Vrjeme
bloguez.com
ilahije I kaside
Tag cloud
Sajt Arhiva
Linkovi
Ehlen we sehlen
RSS Feed