Monday, 2018-12-10, 6:36 PM
Selam alejkum i Ehlen ve Sehlen na nas web-sajt.
Glavna Strana Registracija Prijava
EHLEN VE SEHLEN, Guest · RSS
Glavni izbornik
Tag Board
Statistika

Trenutno online: 1
Nasi Gosti 1
Korisnici 0
Login form
99 Allahovi imena
Citati Qur ana
Countdown.
Prayer Times
 
Glavna Strana » 2010 » February » 9 » Bošnjački sabor bit će održan početkom maja
9:35 PM
Bošnjački sabor bit će održan početkom maja

Bošnjački sabor bit će održan početkom maja

E-mail Ispis PDF

Bošnjački sabor, koji će okupiti najveći intelektualni potencijal bošnjačkog naroda, bit će održan početkom maja ove godine. Na inicijativu akademika Muhameda Filipovića, Sabor će uskoro sazvati Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), koje i organizira ovaj eminentni skup.  

Formulirati strategiju

Ovo je u izjavi za "Dnevni avaz" jučer potvrdio akademik Muhamed Filipović, navodeći da precizan datum još nije određen, ali da će Sabor definitivno biti održan u maju. U toku je izrada proglasa o sazivanju Sabora, njegovih ciljeva i razloga zbog kojih je neophodno da se on održi, ali i drugih dokumenata. Kako je najavljeno, Bošnjački sabor će donijeti i deklaraciju kojom će se formulirati strategija budućeg djelovanja Bošnjaka na očuvanju BiH, kao i interesa samih Bošnjaka.

Po akademiku Filipoviću, Sabor je Bošnjacima danas potreban više nego ikada.

- VKBI je obavio konsultiranja dijaspore i brojnih bošnjačkih organizacija u zemlji. Rezultat je velika podrška ideji sazivanja Sabora. Osim jednog bošnjačkog političara i jedne bošnjačke organizacije, koji su bili izrazito protiv sazivanja Sabora, svi ostali su podržali ovu ideju. Savršeno je jasno da se bošnjački politički lideri ne mogu saglasiti i formulirati jedinstvenu političku strategiju. Jasno je i da to nanosi veliku štetu BiH i Bošnjacima. Brojni pokušaji da se inicira razgovor i usaglašavanje njihovih stavova nisu donijeli plodove - kazao je Filipović.

Na Saboru će učestvovati oko 300 delegata iz cijele BiH i dijaspore, uključujući i zemlje regiona. Riječ je o uglednim intelektualcima, "ljudima koji imaju moralni integritet i osvjedočeni su prijatelji BiH i Bošnjaka". Na Sabor će biti pozvani i svi vodeći bošnjački političari, te predstavnici bošnjačke uleme. Oni će se moći obratiti skupu, ali ne i aktivno sudjelovati u radu Sabora i utjecati na njegove odluke.

Akademik Filipović pojasnio je da će pravo učešća na Saboru imati oni koji nisu "direktno angažirani na već poznatim ili projektiranima političkim konceptima", jer bi Sabor trebao da formira potpuno slobodno mišljenje.

- Sabor treba da raspravlja o aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi bošnjački narod i BiH kao njegova država i domovina. Bošnjački sabor nije politička institucija. To je forma konsultacija onih faktora jedne nacije koji imaju moralno, intelektualno i političko pravo da razmišljaju i iznose svoja gledišta o aktuelnim pitanjima nacije - navodi Filipović.

Postići jedinstvo

Nadalje, naveo je da Bošnjački sabor neće ulaziti u sukobljavanje s postojećim interesima, konceptima, namjerama i pravima drugih.

- Među Bošnjacima postoji vrlo snažna želja i visok stupanj razumijevanja o tome šta bi bilo potrebno državi BiH. To je jedinstvo u bitnim, to jest strateškim ciljevima. Mislim da Bošnjački sabor može postići upravo to jedinstvo i da će to biti veliki faktor za ponašanje političkih stranaka. Ne vjerujem da će, ako Sabor izrazi jedinstvene stavove, bilo koja stranka moći ignorirati to u svom praktičnom djelovanju. Uostalom, do sada nikog u bošnjačkoj politici nije zanimalo šta misli narod ili njegovi intelektualni predstavnici - istakao je Filipović.

Uloga Hadžema Hajdarevića


Filipović kaže da su organizatori Bošnjačkog sabora začuđeni oštrinom reakcija onih koji su bili protiv njegovog održavanja. Smatra da takvi nisu u stanju da definiraju težinu s kojima se suočavaju bošnjački narod i država BiH, te da ne nude alternativu Saboru.

- Ovdje se radi o odbacivanju ideja u ime paušalnih ocjena. Primjerice, jedan Hadžem Hajdarević se tako snažno angažira protiv Bošnjačkog sabora. Nesrazmjer njegovog intelektualnog i svakog drugog autoriteta s teškim riječima koje on govori, najbolji su dokaz da je to nešto što je neprimjereno i promašeno. Mogu pretpostaviti da on djeluje u okviru određenih interesa. Sve je to logično u BiH, jer u nas svaki čovjek koji nauči pisati misli da je genije i da treba biti bosanski vezir - ocijenio je Filipović.
Views: 1250 | Added by: w3bm@st3r | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Copyright MyCorp © 2018 Na ovom web-sajtu se nalazi dokumentacija sa islamski stranica
Sajt Pretraga
Sat
Kalendar
Vrjeme
bloguez.com
ilahije I kaside
Tag cloud
Sajt Arhiva
Linkovi
Ehlen we sehlen
RSS Feed