Saturday, 2024-04-20, 3:28 PM
Selam alejkum i Ehlen ve Sehlen na nas web-sajt.
Glavna Strana Registracija Prijava
EHLEN VE SEHLEN, Guest · RSS
Glavni izbornik
Tag Board
Statistika

Trenutno online: 1
Nasi Gosti 1
Korisnici 0
Login form
99 Allahovi imena
Citati Qur ana
Countdown.
Prayer Times
 
Glavna Strana » 2010 » January » 30 » "Kako slomiti talibane": Započela londonska konferencija o Afganistanu
2:09 AM
"Kako slomiti talibane": Započela londonska konferencija o Afganistanu

"Kako slomiti talibane": Započela londonska konferencija o Afganistanu

E-mail Ispis PDF

Minber.ba - Međunarodni samit o budućnosti Afganistana i o načinima kako da se okonča osmogodišnji rat u ovoj zemlji je otvoren u Londonu.  Predstavnici iz više od 60 zemalja su učesnici ove jednodnevne konferencije u britanskom glavnom gradu, gdje će diskutovati o strategijama kako bi stabiliozovali zemlju. 
 
Hamid Karzai, afganistanski predsjednik, će iskoristiti ovaj sastanak da bi zatražio podršku kako bi natjerali talibane da odlože svoje oružje i postignu ugovor sa vladom. Plan koji se razmatra je da se ponudi 1 milijarda dolara u kešu, zaposlenja i druge privlačne ponude talibanima i borcima u ostalim naoružanm grupama.

Novac bi se iskoristio za pridobijanje talibanskih boraca koji se ne bi vratili u Al-Kaidine redove, nego bi se borili na strani vlade.

Zalmay Rasoul, novodolazeći ministar vanjskih poslova, je rekao da je program namjienjen talibanima koji su umorni od ratovanja.

"Svaki rat će se nekad završiti, a mi imamo u planu one ljude koji su umorni i bolesni od ratovanja," rekao je on za agenciju AP u srijedu.

Odbijanje talibana

Talibani su odbili plan.  U pismenom dopisu koji je pušten u javnost u srijedu se navodi da se talbanski borci neće namamiti novčanim sredstvima i da oni zahtijevaju povlačenje stranih trupa iz zemlje.
 
"Londonska konferancija je u stvari usmjerena na produženje invazije Afganistana od strane okupatroskih snaga. To je samo gubljenje vremena," navodi se dalje u izvještaju.

Nekoliko zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, su glavni zagovornici ove ponude.

Al-Džezirin dopisnik James Bays, koji se javlja iz Londona, je rekao da  ova ponuda talibanima predstavlja kompletan zaokret od prijašnjih ponuda američke administracije.

Međutim, dodao je da je još uvijek nejasno da li će ova strategija biti uspjepšna.

"Dobio sam informacije iz povjerljivog izvora da će iznos o kojem se ovdje priča biti između 500 miliona dolara i jedne milijarde za vremenski period od sljedećih pet godina."

"Taj novac će se koristiti na različite načine.  Jedan dio novca bi išao direktno talibanskim borcima, ali oni ći također da promjene uslove u zajednicama gdje se ljudi bore protiv vlade, i time će pokušati natjerati ljude da promjene strane."

Kamenje spoticanja u procesu pomirenja

Abdullah Abdullah, bivši afganistanski ministar vanjskih poslova i Karzaiev protivnik na zadnjim izborima, je rekao da bi pomirenje tabalo biti prioritet i trebalo bi se započeti na lokalnom nivou.

"Vrata moraju ostati otvorena za pomirenje na nacionalnom nivou," rekao je on za Al-Džeziru.

"Vjerujem da ovo mora biti nacionalna debata i transparentan pogram pod okriljem ustava Afganistana."

Ipak, postoje kameni spoticanja da bi se ovakav stav i implementirao.

"Ne mislim da su talibani u ovoj fazi spremni da ulaze u pregovore.  Također, njihova povezanost sa terorističkim organizacijama, kao što je Al-Kaida, je glavni problem trenutno, jer oni funkcionišu kao jedna organizacija.

Tako da nacionalno pomirenje teba biti lokalno pomirenje, između onih koji žele miran život.  Također, glavni fokus je na mještanima, tako talibani ne bi imali više novih članova koji im se pridružuju."

Susreti opozicije

Ova konferencija se dešava dvije sedmice nakon što su se čelnici afganistanske vlade sreli sa grupama opozicije i talibanima.  Al-Džeziin dopisnik David Chater, koji se javlja iz Kabula, je javio da su se pregovori održali na Maldivskim Ostrvima 23. i 24. januara sa grupom Hezb-e-islami.

"Gulbuddin Hekmatyar, lider grupe, je poslao svog sina i dva zeta na ovaj sastanak," javio je naš dopisnik.

Oni su odlučili da oforme dvije grupe delegacija. Jedna će biti predvođena od strane Hekmatyarovog sina ,a druga će biti predvođena od strane zamjenika direktora komisije za mir i pomirenje.

On će otići da posjeti predsjednika Karzaia, a Hekmatyarov sin će ići da pregovara sa talibanima."

Chater je rekao da je lider talibana najavio svoj dolazak, ali da je u zadnju minutu javio da nije u mogućnosti da prisustvuje pregovorima iz zdravstvenih razloga.
 
(Al-Džezira)
 
Za minber.ba preveo: J.Č.
Views: 1195 | Added by: w3bm@st3r | Tags: Nur-islam | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Copyright MyCorp © 2024 Na ovom web-sajtu se nalazi dokumentacija sa islamski stranica
Sajt Pretraga
Sat
Kalendar
Vrjeme
bloguez.com
ilahije I kaside
Tag cloud
Sajt Arhiva
Linkovi
Ehlen we sehlen
RSS Feed