Tuesday, 2019-04-23, 7:16 AM
Selam alejkum i Ehlen ve Sehlen na nas web-sajt.
Glavna Strana Registracija Prijava
EHLEN VE SEHLEN, Guest · RSS
Glavni izbornik
Tag Board
Statistika

Trenutno online: 1
Nasi Gosti 1
Korisnici 0
Login form
99 Allahovi imena
Citati Qur ana
Countdown.
Prayer Times
 VISE O VJEROVESNICIMA

Vjerovjesnici

Jahja a.s.

 

JAHJA a.s.

Ime Jahja je bilo cudno i nepoznato. Nijedan covjek prije toga se nikada nije tako zvao. Zekerijja se zacudi brzom odgovoru i stanju u kojem su se nalazili on i njegova supruga.

Zekerijja a.s.

 

ZEKERIJJA a.s.

Allah dz.s. nam je opisao mnogo toga vezanog za Alu Imranovu porodicu. Prvi dogadjaj je samo rodjenje Merjemino.

Zekerijja je sin Dana i jedan od Sulejmanovih potomaka, zivio je u Damasku, bio je dugovjecan i imao je preko stotinu godina. Prica pocinje sa Imranovom zenom, Merjeminom i Esej’inom majkom, koja je bila nerotkinja. Jednog dana ugleda pticicu kako u usta svog mladunceta stavlja hranu. Pozelje da i ona ima svoje dijete, dize ruke i zamoli Allaha dz.s.

Uzeir a.s.

 

NAkon Davuda a.s. Benu Israil se udaljio od Allahovog puta, izgubio Tevrat, zaboravio mnoge ajete i propise Tevrata. Allah dz.s. htjede da obnove svoju vjeru te im posla poslanika po imenu Uzejr.

Allah dz.s. naredi Uzejru a.s. da ode u pusto i poruseno mjesto. On se zacudjeno pitao: ''Kako i kome cu biti poslanik u pustom mjestu?!'' Cekao je da vidi kako ce Svemoguci ozivjeti ti mjesto. U tom njegovom pitanju nije bilo opiranja Allahovoj odredbi, bilo je to samo cudjenje.

Sit (a.s.)

 

Sit nasljijedi vlast i poslanstvo nakon Adema a.s. Vladao je pravedno, ali se nered prosirio u dolini u kojoj su zivjeli potomci Kabilovi. Zlocin ubistva je bio posebno rasprostranjen kod njih. Poceli su se medjusobno ubijati i ubijati one koji su prolazili kroz predjele u kojima su zivjeli. Ibnu Abbas pojasnjavajuci rijeci Uzvisenog: "i ljepotu svoju kao u davno pagansko doba, ne pokazujte".(Al-Ahzab, 33.)

IDRIS a.s.

 

IDRIS a.s.

Idris se rodio za Ademova zivota. Zivio je stotinu dvadeset godina u toku Ademovog zivota. Kad Adem i Sit umrijese, Allah, dzelesanuhu, odabra Idrisa za poslanika i vjerovjesnika.

Isa a.s.(Isus)-drugi dio

 

Mesih Isa (Isus), sin Merjemin, alejhisSelam (neka je Allahova milost s njim), navrši tri decenije zemaljskoga života i Allahovom milošću bi poslat kao Njegov poslanik i kao Riječ i Duh od Njega Benu Israilu (Israelcanima), da ih uputi, i izliječi njihova srca od grijeha, licemjerstva i materijalizma.

Isa a.s. (Isus) - prvi dio

 

ISA a.s.( ISUS)

Rodjenje Isaovo, alejhisselam

Osim što hazreti Merjema (Marija) spada u najbolje žene, ikad stvorene, ona kod Allaha, Svemilosnog, Samilosnog ima još jednu posebnu po?ast koja se oživotvorila u Odredbi Njegovoj da upravo ona bude majka Mesiha Isa⬠alejhisselam, (Isusa)poslanika koji je jedan od dragom Allahu najdražih i najbližih stvorenja.

Adem a.s. (prvi dio)

 

Stvaranje Adema a.s.

Kada je Uzviseni Allah odlucio da stvori Adema a.s. poslao je meleka Dzibrila a.s. na Zemlju, da Mu donese sa nje ilovace, pa je Zemlja rekla: "Utjecem se Allahu od tebe i toga da me okrnjis i unakazis." Dzibril a.s se tada vratio neobavljenog posla i rekao: " Gospodaru moj, Zemlja je zatrazila kod Tebe utociste, pa nisam nista uzeo."

Copyright MyCorp © 2019 Na ovom web-sajtu se nalazi dokumentacija sa islamski stranica
Sajt Pretraga
Sat
Kalendar
Vrjeme
bloguez.com
ilahije I kaside
Tag cloud
Sajt Arhiva
Linkovi
Ehlen we sehlen
RSS Feed