Tuesday, 2019-04-23, 7:16 AM
Selam alejkum i Ehlen ve Sehlen na nas web-sajt.
Glavna Strana Registracija Prijava
EHLEN VE SEHLEN, Guest · RSS
Glavni izbornik
Tag Board
Statistika

Trenutno online: 1
Nasi Gosti 1
Korisnici 0
Login form
99 Allahovi imena
Citati Qur ana
Countdown.
Prayer Times
 
Glavna Strana » 2010 » February » 3 » Z o seriji "Lud, zbunjen, normalan": Muslimani imaju pravo biti uvrijeđeni
1:16 AM
Z o seriji "Lud, zbunjen, normalan": Muslimani imaju pravo biti uvrijeđeni

Z o seriji "Lud, zbunjen, normalan": Muslimani imaju pravo biti uvrijeđeni

E-mailIspisPDF

Islamska zajednica u BiH  danas je saopćila da muslimani imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo i protest na sadržaje za koje smatraju da vrijeđaju njihova vjerska osjećanja i istakla da je obaveza javnog servisa da promoviše kulturu dijaloga, razumijevanja, poštivanja različitih tradicija, te da ima zakonsku obavezu da eliminiše govor mržnje.  

- Niko sa strane ne može muslimanima propisivati šta im je uvredljivo, a šta nije, ili im propisivati njihov prag tolerancije u vjeri nazivajući to lažnom preosjetljivošću, poručuje Islamska zajednica BiH, reagujući na proteste nezadovoljnih vjernika zbog emitovanih sadržaja u seriji "Lud, zbunjen, normalan" na Federalnoj televiziji. 

Islamska zajednica je podsjetila da Zakon o slobodi vjere zabranjuje omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere, te  istakla da bi možda poslanici u parlamentu BiH, koji je usvojio ovaj zakon, trebali odgovoriti da li je on na snazi, "a posebno kada su u pitanju muslimani koji su često predmet omalovažavanja i izrugivanja na javnom servisu".

- Muslimanima ostaje gorko saznanje da ih zakon primorava na plaćanje pretplate, dok istovremeno javni servis krši zakon o slobodi vjere. Primjer licemjerja i selektivne primjene zakona. Jedni zakoni vrijede za jedne, a drugi za druge, navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica u BiH smatra i da je uznemiravajući i odgovor menadžmenta Federalne televizije,"da će dobronamjerni gledalac shvatiti da ničija vjerska prava nisu povrijeđena". 

- Ovakva tvrdnja implicira da su zlonamjerni oni koji protestuju i koji izražavaju nezadovoljstvo onim što im televizija plasira.  Vrijedi li, u percepciji menadžmenta Federalne televizije, boljševičko pravilo `samo je istina ono što ja kažem, ja imam monopol na istinu`, i nije li televizija instrument nametanja diktature mišljenja i uvjerenja u BiH, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Sporni dijelovi

U 76. i 77. epizodi protagonisti serije pokušavaju na prevaru prodavati svinjsku šunku pakujući je kao pureće meso te ismijavaju čovjeka koji u Farukovom studiju želi snimiti CD s ilahijama i kasidama. Upravo te dijelove serije šokirani gledaoci smatraju spornim i stoga ističu da ne namjeravaju putem pretplate finansirati ovaj televizijski sadržaj. 

Feđa Isović, scenarista serije "Lud, zbunjen, normalan", pak, u cijeloj priči ne vidi ništa diskutabilno.

- U obje epizode ne postoji nijedna uvreda koja bi se odnosila na bilo koja vjerska osjećanja. Ko pažljivo prati epizode, shvatit će to. Neka lažna preosjetljivost mene, iskreno, ne interesuje. Čudi me da niste dobivali takve SMS-ove kada smo imali slične epizode s katoličkim fratrima. Te epizode desetinama puta su prikazivane u Hrvatskoj i niko se nije žalio - govori Isović.

Na činjenicu da su mnogi gledaoci najavili otkazivanje plaćanja pretplate upravo zbog neprimjerenog sadržaja serije, Isović kaže: 

Riječ "krme"

- Zakonska obaveza je plaćanje pretplate. Na to nemam šta reći. Kod nas, izgleda, kada se spomene riječ "krme", to nekome vrijeđa vjerska osjećanja. Onda neka i u kulinarskim šouima izbace krmetinu, ako im to vrijeđa vjerska osjećanja.

Tražili smo i komentar čelnika Federalne TV na pritužbe njihovih gledalaca.

- Dobronamjerni gledalac shvatit će da ničija vjerska ubjeđenja nisu povrijeđena. Dalje ne bismo komentirali - zvanični je stav ove TV kuće koji su nam prenijeli u Pres-službi. 

Ako je i od FTV-a, previše je

Epizode treće sezone humorističke serije "Lud, zbunjen, normalan" emitirane tokom protekla dva vikenda na Federalnoj TV, izazvale su burne reakcije gledalaca. U našu redakciju svakodnevno pristižu SMS-ovi i telefonski pozivi ljutitih građana koji najoštrije kritiziraju sadržaj ovog programa.

Smatraju da te epizode vrijeđaju vjerska osjećanja i dostojanstvo muslimana, a neki od njih najavljuju da će upravo zbog te serije otkazati plaćanje RTV takse.

- Posljednja epizoda serije "Lud, zbunjen, normalan" vrvjela je od uvreda na račun vjerskih osjećanja i dostojanstva muslimana (Bošnjaka). Zar se i na tako nizak način treba dodvoravati prekodrinskim komšijama da bi se prodala serija? Odvratno. Ako je i od FTV-a, previše je. Ne čudi što sve više gledalaca otkazuje plaćanje TV pretplate - kaže se u SMS-u koji je stigao u našu redakciju.

(Avaz) 


Views: 1953 | Added by: w3bm@st3r | Tags: islamicworld | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Copyright MyCorp © 2019 Na ovom web-sajtu se nalazi dokumentacija sa islamski stranica
Sajt Pretraga
Sat
Kalendar
Vrjeme
bloguez.com
ilahije I kaside
Tag cloud
Sajt Arhiva
Linkovi
Ehlen we sehlen
RSS Feed